WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Kunbaracsi harangtorony

Get the Flash Player to see this player.


Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 1245617
Ma: 1712 Tegnap: 1938 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:9
 

Tartózkodási hely: Kezdõlap

Utolsó frissítések a tartalomban       
Meghívó képviselő-testületi ülésre
date 2019-05-26

M E G H Í V Ó


Kunbaracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2019. május 29-én (szerda)
13 óra 30 perckor
tartandó ülésére.


Az ülés helye: Önkormányzati Hivatal tanácskozó terme

Az ülés napirendje:


1. Beszámoló az önkormányzat 2018. évi költségvetésének végrehajtásáról
            Előadó: Tóth Ferenc polgármester
                          Vértesyné dr. Klier Irén számviteli ügyintéző

2. Egyéb


A napirendi pont fontosságára való tekintettel, tisztelettel elvárom!

 

K u n b a r a c s, 2019. május 24.

                                                                    Tisztelettel:


                                                                                                               /:Tóth Ferenc:/
                                                                                                                 polgármester

 


Európai parlamenti képviselők választása 2019
date 2019-02-16

Az Európai Parlament tagjainak magyarországi választására 2019. május 26. napján kerül sor.

Magyarországról 21 képviselő jut mandátumhoz az Európai Parlamentben. A mandátumuk 5 évre, 2024-ig szól.

Szavazókör területi beosztásának megállapítása Határozat

www.valasztas.hu/ep2019 


Rólunk írták
date 2019-05-17

 határjárás

 

Rólunk írták

Petőfi Népe 2019. május 8. Gulyás Sándor

Őseik nyomába eredtek a kerekegyháziak
Redempciós négyhatár-járást tartott szombaton a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete. A nagyszámú résztvevő lovaskocsival, gyalogosan, illetve kerékpárral járta be a Kunbaracs, Kerekegyháza, Lajosmizse és a Kerekegyháza, Kecskemét-Hetényegyháza, Lajosmizse hármashatárokat.

A Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete öt éve, megalakulása óta kutatja a településük múltját, dolgozza fel, illetve digitalizálja a kulturális értékeket, a családoknál még fellelhető korabeli tárgyak, dokumentumok, híradások, fényképek alapján. Kutatási eredményeiket saját, időszakos jelleggel jelentkező Múltkor című lapjukban publikálják. Az egyesület mindemellett rendszeresen szervez kiállításokat, előadásokat. Ezek sorába csatlakozott a hagyományteremtő szándékkal megszervezett redempciós négyhatár-járás.
Az első határbejárás alkalmával a Kunbaracs, Kerekegyháza, Lajosmizse, és a Kerekegyháza, Kecskemét-Hetényegyháza, Lajosmizse szakaszt járták végig az érdeklődők, a határpontokon előre elkészített és elhelyezett faoszlopokat a települések képviselői emlékszalaggal látták el. Az állomásokon a határhalmokról Prof. dr. Kürti László és Csikós Miklós jászkapitány, a szikes tavak létrejöttéről, korabeli gazdasági hasznáról dr. Kenyeres Tibor az egyesület titkára tartott előadást. A határjárók ellátogattak a Tormos néven ismert középkori település úgynevezett kerektemplomának emlékhelyéhez is. A vendégek a kunbaracsi polgárőrök főztjét is megkóstolhatták.
Sorra járják a határokat
A tervek szerint minden évben újabb és újabb közös határszakaszok kerülnek sorra, jövőre a Hetényegyháza, Kerekegyháza, Lajosmizse, a rákövetkezőben pedig Lajosmizse, Kunbaracs, Kerekegyháza, kunadacsi rész.


Rólunk írták
date 2019-05-17

 bográcsos ételek

 Rólunk írták

Petőfi Népe 2019.május 15. Gulyás Sándor

Bográcsos ételek készültek a kereki majálison

Nagyszabású gasztro-kulturális fesztivált tartottak szombaton, Kerekegyházán. A majális legkiemelkedőbb eseménye a bográcsos ételek főzőversenye volt.

Nagy érdeklődés kísérte idén is a ma már hagyományosnak számító kerekegyházi bográcsos főzőversenyt. A profi és amatőr szakácsok a helyiek mellett Kecskemétről, Tahiból, Villányból, Bajáról, Kunbaracsról, Szabadszállásról, a vajdasági Királyhalomról, az erdélyi Déváról, illetve a szlovákiai Gútorból, Kerekegyháza testvértelepüléséről érkeztek.
Az idei, szám szerint tizedik gasztronómiai fesztiválon negyven főzőmester, negyvenhárom bográcsban készítette ételremekeit. Nyársra került egy sertés is, a kunbaracsi polgárőrök pedig gulyáságyújukban főztek a rendezvényre kilátogatók számára. Az elkészült finomságokat a neves mesterszakácsok, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai bírálták el.
A zsűri az idei esztendőben bronz, ezüst és aranyérmekkel ismerte el a szakácsok teljesítményét. Az Alapítói díjat az Aprók Pénze Alapítvány csapata, a zsűri különdíját a Gútori Barátok és a Kunbaracsi Polgárőrség, a Polgármesteri díjat a Dózsa Vadásztársaság kapta.
A megmérettetést, immáron harmadik alkalommal süteménysütő verseny is színesítette, ahol ugyancsak érmekkel minősítették az édességek készítőit. A sütemény zsűri fődíját Meleg Antalné nyerte el narancsos csokoládétortájával.
A kultúra sem szorult háttérbe
A kereki majális kulturális programokban sem szűkölködött. „Nyugdíjas Emlékek” címmel nyílt meg a helyi nyugdíjas klub tárlata a művelődési házban, majd a Film Klub fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Csenkiné Túri Edit kommunikációs szakember „Mozgókép a hétköznapi kommunikációban” címmel tartott előadást az intézményben. A délután folyamán helyi előadók műsorának tapsolhatott a gasztro-kulturális fesztivál nagyszámú közönsége.

 


Rólunk írták
date 2019-05-17

 

Rólunk írták

Petőfi Népe 2019. április 26. Gulyás Sándor

Harminc éve őrzik Kunbaracs biztonságát a polgárőrök
Három évtizede vigyázzák a falu biztonságát a kunbaracsi polgárőrök. A civil szervezet önkéntes őrei nemcsak a járőrözésben, hanem a szakácskodásban is otthon vannak. Munkájukat az alapító, Szabó István irányítja.
– Mi késztette arra, hogy létrehozza a kunbaracsi polgárőrséget?
– Tősgyökeres kunbaracsi, vagy ahogyan korábban hívták, baracspusztai vagyok. Itt éltek és dolgoztak szüleim és nagyszüleim is, és nekem sem fordult meg soha a fejemben, hogy elköltözzem szülőfalumból. Kunbaracs boldogulását, az itt élők biztonságát mindig a szívemen viseltem. Ezért is született meg bennem a rendszerváltás idején a polgárőrség létrehozásának gondolata. A munkát hatvanhét fővel kezdtük, akkor még saját gépkocsival járőröztünk, és az üzemanyagköltség nagy részét is saját zsebből fizettük. Az elmúlt csaknem harminc esztendő alatt számtalan bűncselekményt sikerült megelőznünk, illetve közreműködtünk a tettesek lefülelésében is. Néhány évvel ezelőtt például részesei voltunk egy emberölési kísérlet tetteseinek kézre kerítésében is. Az elkövetők két óra leforgása alatt rács mögé kerültek. Tagjaink odaadó munkájának és a lajosmizsei rendőrőrsnek köszönhetően – amellyel jó kapcsolatban állunk – Kunbaracson a bűncselekmények száma mára már elenyészőnek mondható.
– A baracsi polgárőrség a gasztronómia területén is otthonosan mozog. Hogyan került a kézbe a fakanál?
– A főzés tudományát még gyermekkoromban lestem el édesanyámtól, amit hosszú ideig csak családi körben gyakoroltam. Az első közösségi „fellépésem” az egyik baráti összejövetelen volt, mikor is magamra vállaltam a halászlé elkészítését. Az étel olyan jól sikerült, hogy a későbbiekben is engem kértek fel szakácsnak. A katolikus templom haranglábja megújítása során kerültem kapcsolatba Farkas P. Józseffel, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ vezetőjével. Felkérésének eleget téve azóta is rendszeresen vállalom az étel elkészítését jótékonysági rendezvényeiken. A szakácskodást a polgárőrség égisze alatt folytattam tovább. A vasbográcsot gulyáságyú váltotta fel, a mobil eszköz birtokában lelkes csapatommal a Vöröskereszt, illetve más civil szervezetek felkéréseinek is eleget teszünk, illetve a polgárőrnapokon is öregbítjük szervezetünk és Kunbaracs hírnevét. Karitatív munkánkat 2014-ben az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend is elismerte, Sík Mihály barátom és jómagam megkaptuk a lovagrend Nagy Ezüstkeresztjét.
– Hogyan tovább, milyen tervei vannak a közeljövőben?
– A legfontosabb feladatomnak a polgárőrség fejlesztését tekintem. Ma már megfelelő eszközállománnyal rendelkezünk. A legfontosabb célom az állomány összetartozásának erősítése mellett új tagok toborzása, illetve, hogy valamennyi polgárőrnek egyenruhát tudjak biztosítani. A szakácskodással továbbra sem szeretnénk felhagyni. Rendszeresen részt veszünk és főzünk megyei polgárőrnapokon, amit idén Soltvadkerten tartanak, illetve ha időnk engedi, eleget teszünk a jótékonysági célú felkéréseknek is.

Elismerések
Szabó Istvánt munkájáért az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége 2009-ben Az Év Polgárőre kitüntetésben részesítette, illetve később megkapta a Polgárőr Érdemrend arany fokozatát. Közéleti tevékenységét szülőfaluja Kunbaracs Községért emlékéremmel ismerte el.


Óvodavezetői álláshelyre pályázat kiírása
date 2019-05-02

HIRDETMÉNY
Kunbaracs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az óvodavezetői álláshelyre az alábbi szövegezésű hirdetmény közzétételét rendeli el:
 
1. Pályázatot meghirdető szerv:
Kunbaracs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
6043 Kunbaracs, Kölcsey utca 1.
Tel/Fax: 76/545-128,545-129
E-mail: polgarmester@kunbaracs.hu
2. Meghirdetett munkahely:
Kunbaracsi Óvoda
6043 Kunbaracs, Kölcsey u. 2.
Óvodavezető
3. Képesítési és egyéb feltételek
-felsőfokú óvoda pedagógus szakképzettség
- megbízás esetén pedagógus szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség
-öt év szakmai gyakorlat óvodapedagógus munkakörben
-büntetlen előélet
-előny: vezetői gyakorlat, óvodavezetői szakvizsga
-magyar állampolgárság
4. Juttatások, illetmény, pótlék, egyéb
- Az állás elfoglalásának ideje:
a pályázat elbírálását követően azonnal, de legkésőbb 2019. augusztus 01.
-a megbízás öt évre szól, 2024. július 31-ig
- Pályázat elbírálásának  határideje : véleményezési határidőt követő első testületi ülés
- ill.: a Kjt. szerint
- vezetői pótlék : pótlék alap 200 %
- Pályázathoz csatolandó:
- az óvoda vezetésére, fejlesztésére vonatkozó program,
- pályázó arról szóló nyilatkozata ,hogy a pályázati anyagban foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggésben szükséges kezeléséhez hozzájárul.,
- pályázó nyilatkozata, hogy hozzájárul-e ahhoz , hogy pályázata nyilvános ülésen kerüljön elbírálásra,
- büntetlen előélet igazolására 60 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,
- képesítést igazoló okiratok hiteles másolata,- Pályázat címzése:
Kunbaracs Község Polgármestere
6043 Kunbaracs, Kölcsey u. 1.
A pályázat a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Személyügyi Igazgatás /KÖZIGÁLLÁS/ internetes oldalán történt közzétételének ideje: 2019. május 2. nap
Pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 31.
 

 


Cifrapalota-Kecskemét 650-ajánlat csoportos látogatóknak
date 2019-04-04

Kecskemét 650 címet viselő várostörténeti tárlatban a korszerű műszaki megoldások felhasználásával mutatják be Kecskemét több mint félévszázados, eseményekben gazdag történelmét. A kiállításból megismerhetik, hogyan éltek, boldogultak, és alakították egyéni és közös sorsukat a hajdan volt kecskemétiek.  A kiállítás feldolgozza a város históriájának közismert eseményei, elemei mellett a kevésbé ismert történeteket is.
A lehető legnagyobb szakmaisággal, ugyanakkor szórakoztató módon tárják a látogatók elé a kiállítás anyagát, akár, egy rendhagyó történelmi tárlatvezetés keretében is megtekinthető az.
A tárlat hétfői napok kivételével minden nap látogatható 2019. december végéig.
A földszinten található Kecskemét 650 c. kiállítás akadálymentesített, kerekesszékkel is körbejárható.

A kiállításnak a város legszebb szecessziós palotája, a Cifrapalota ad otthont, ahol a többi időszaki és állandó kiállítás is megtekinthető a belépőjeggyel.

Cifrapalota-Kecskemét 650-ajánlat csoportos látogatóknak Megtekintés

 


Info 2019
date 2019-05-02

Hírlevél április Megtekintés

Hírlevél március Megtekintés

Épülő Bács-Kiskun Megtekintés

Hírlevél február Megtekintés


2019. évi helyhatósági választás
date 2019-02-25

Megválasztható önkormányzati képviselők számának meghatározása Határozat

Szavazókör területi beosztásának megállapítása Határozat 

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a DIPOL Humánpolitikai Intézettel együttműködve a 2019. októberi általános önkormányzati választásokra való felkészülés elősegítése érdekében polgármesterek és önkormányzati képviselők, vezetők részére gyakorlatorientált képzési programot szervez. A programot mindazon önkormányzati tisztségviselőnek és képviselőnek ajánljuk, akik a 2019. évi önkormányzati választásokon a 2019-2024 ciklusra történő újraválasztásuk érdekében jelöltként indulni kívánnak, segítve ezzel is a helyhatósági választáson indulókat a sikeres kampányszerepléshez való felkészülésben. Bővebben: ITT 


Visit Harghita
date 2019-01-31

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 1994 óta hivatalos formában együttműködik a Hargita Megyei Tanáccsal.

A Hargita Megyei Tanács Elnökének kérésére tájékoztatjuk az olvasókat ,hogy elkészült a Visit Harghita nevű háromnyelvű hangos útikalauzt is tartalmazó mobiltelefonos-applikáció, valamint a www.visitharghita.com weboldal, amelyek Harghita megye turisztikai kínálatáról, szolgáltatásairól,szálláshelyeiről,gasztronómiájáról és szabadidős lehetőségeiről adnak széleskörű tájékoztatást.

Applikáció QR kódja Megtekintés

Applikáció logója Megtekintés

 


Tűzmegelőzési felhívás
date 2019-01-21

Tegyen Otthona Tűzbiztonságáért!
Fókuszban a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Elektromosság
Szakmai tapasztalat alapján a lakóépületekben keletkező tűzesetek egyik fő felelőse az elektromos energia helytelen használata.
Mit tehetünk ellene?
Az ingatlan elektromos hálózatát szükség esetén vizsgáltassa felül, azt csak szakember végezze.
Ne terhelje túl a rendszert (pl.: hosszabbítóba, ne csatlakoztasson másik hosszabbítót).
Műszaki cikkeket csak megbízható forrásból vásároljon.
Hibás, sérült berendezést ne használjon.
Ne hagyjon felügyelet nélkül, hőt termelő elektromos berendezést.
Abban az esetben ha tűz üt ki, ne feledkezzen meg az áramtalanításról

Tűzmegelőzési felhívás Megtekintése

 


Tájékoztatás
date 2019-01-18

Tájékoztatás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új ügyfélfogadási rendjéről

Tájékoztató megtekintése 


Megújul a kunbaracsi óvoda
date 2019-01-15

 Rólunk írták

Petőfi Népe 2019. január 12.(szombat) / Gulyás Sándor 

 

Adományból újul meg az intézmény vizesblokkja
Korszerűsítik a kunbaracsi óvodát

Mintegy harmincmillió forint támogatást nyert a kunbaracsi önkormányzat a település óvodájának energetikai felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. A kivitelezés az év második felében kezdődhet el.
Az óvoda mintegy nyolcvan négyzetméteres alapterületű épülete a nyolcvanas években készült el. Az akkoriban modernnek számító épület ma már nem felel meg a kor követelményeinek, így szükségessé vált a létesítmény energetikai korszerűsítése.
-Élve a kínálkozó lehetőséggel, településünk is indult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán és nyert 30 millió forint támogatást az óvoda energetikai felújítására. A rendelkezésre álló összegből futja a falak, a lábazat, a padlásfödém hőszigetelésére, a fűtésrendszer korszerűsítésére, az elöregedett nyílászárók cseréjére, valamint napelemek felszerelésére – tájékoztatta lapunkat Lőrincz Edit, a község jegyzője.
A közbeszerzési eljárást tavasszal bonyolítják le, a kivitelezés az ősz elején kezdődik el, a felújítási munkákat a jövő év közepéig kell befejezni. Az energetikai felújítás jelentős megtakarítást eredményez, az előzetes számítások szerint közel ötven százalékkal csökken az épület rezsiköltsége.

Belső felújítás adományból
Az energetikai korszerűsítéssel párhuzamosan részleges belső felújításra is sor kerül. Egy helyi vállalkozó decemberben jótékonysági estet szervezett a kunbaracsi rászorulók megsegítésére és az óvoda javára. A rászorulók között tartós élelmiszereket és száz zsák ruhát osztottak szét, a vacsorából és a tombolából befolyt mintegy 300 ezer forintot az óvoda kapta.  A pénzt az intézmény vizesblokkjának felújítására fordítják.        

 A kunbaracsi óvoda tíz gyermek ellátását biztosítja 


DTkH 2019. évi szállítási rend
date 2018-12-14

 A házhoz menő csomagolási és zöldhulladék 2019. évi szállítási rendje Megtekintés

 


Tájékoztatás
date 2018-11-26

Okmányiroda (Kerekegyháza) elérhetőségei:

06 76 795-562

06 76 795-281 


e-ügyintézés
date 2018-06-07
Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos nyomtatványainkat az alábbi linken érhetik el: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap
Orchideák Kunbaracs határában
date 2018-06-07

A baracsi láprétek gazdag növényvilágát tavasztól a nyár elejéig csodálhatjuk meg.

A szibériai és a mocsári nőszirom mellett lencsevégre kaphattuk a hazai kosborok most nyíló szépséges példányait is.

A Magyarországon vadon élő orchideák a kosborfélék családjába tartoznak.

A ritkaságnak számító növények mocsaras lápréteken, gyepeken, nedves erdőkben általában májusban és júniusban is virágoznak, ám mivel nagyon érzékenyen reagálnak a környezet változásaira, sajnos egyre több területről visszaszorulnak. A következő gyönyörű virágok azonban még megtalálhatóak itt a baracsi lápréteken.

Magyarországon az összes kosbor faj védett !

Képek megtekintése a galériában


Jogi tanácsadás
date 2017-06-22

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Dr. Mácsik Tamás ügyvéd jogi tanácsadást nyújt-előzetes egyeztetés  alapján- az önkormányzati hivatalban szerdánként 13 órától-17 óráig az alábbi ügykörökben:

ingatlan adásvételek

földhivatali eljárások

végrendeletek 

stb.

Elérhetőség: + 36 20 9274163 


Háziorvosi rendelés Kerekegyházán
date 2018-07-11
Kerekegyháza Város Önkormányzatának közleménye Megtekintés
Közlemény
date 2016-05-26

Kecskeméti Járási Hivatal munkatársa
Kósa Szilvia

Minden második csütörtökön 8:30-9:30 óráig (páratlan heteken)

Telefonszám:06 70 400-4231

Ügyfélfogadást tart Önkormányzat (nagytermében) az alábbi ügyekben:

•  Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
•  Időskorúak járadéka
•  Alanyi és normatív jogcímen megállapított közgyógyellátás
•  Ápolási díj
•  Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság
 Egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra jogosultak

A fenti ügyekben tájékoztatás, és nyomtatvány kérhető ügyfélfogadási időben

Hétfőtől-Csütörtökig: 800-1600   Pénteken:800-1330


Telkek eladók
date 2011-05-10

Telkek eladók!
Kunbaracson az önkormányzat tulajdonában lévő villany, gáz és vízi közművel kialakított telkek eladók.
A telkek nagysága : 1540m2- től-1600m2-ig
A telkek ára: 486,- Ft/m2
A kunbaracsi lakóhellyel rendelkező fiatal családok első lakáshoz jutásának, lakótelek megszerzésének támogatási rendszeréről szóló önkormányzati rendelet értelmében a támogatás elnyerése esetén a támogatás a mindenkori telekár 85%-a, amelyet a telekár fennmaradó részének befizetésekor ír jóvá az önkormányzat.