WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 
Telepũlési értéktár
 

Kunbaracsi harangtorony

Get the Flash Player to see this player.


Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 2759630
Ma: 498 Tegnap: 1000 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:2
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2020 archív) / Felhívás légszennyezettség csökkentésére

Felhívás légszennyezettség csökkentésére
date 2020-03-25
Tisztelt Kunbaracsi Polgárok!
A Nemzeti Népegészségügyi Központ – összhangban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó ajánlásaival – naprakész, szakmailag magas színvonalú tájékoztatást ad a honlapján a járvánnyal kapcsolatban. Egyebek mellett a következőket olvashatjuk:
„AZ EMBERI SZERVEZET VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSE A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN: … Az emberi szervezet működését nagyban segíti a rendszeres, szabad levegőn való tartózkodás. Lehetőségekhez mérten ez legyen zöld – park, erdő. A szabadban tartózkodás mellett, illetve ha erre nincs lehetőség, a tartózkodásra szolgáló épület, szoba rendszeres, napjában többszöri teljes átszellőztetése elengedhetetlen. A szellőztetés nem csak szervezetünket frissíti fel, de a szoba levegőjében esetlegesen összegyűlt kórokozók távozását is elősegítjük.”
Ezeknek az ajánlásoknak a magyarországi lakosság túlnyomó többsége nem tud eleget tenni. A levegő szennyezettsége ugyanis szinte mindenütt rendszeresen meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott határértékeket. Az elmúlt hét különösen kedvezőtlen volt e tekintetben: a több hazai mérőállomás adatai szennyezettség szerint túllépte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ezekben a hetekben a témával kapcsolatos a nagyszámú hozzászólás a közösségi médián, valamint a szervezeteinkhez érkező lakossági panaszok arról tanúskodnak, hogy sokan komoly aggodalommal észlelik, hogy nem tudnak egészséges levegőt lélegezni.
Ahogy arra az Európai Népegészségügyi Szövetség által az olaszországi helyzetre reagálva a koronavírus és légszennyezettség témában kiadott közleménye rámutatott A szennyezett levegő jelentősen súlyosbíthatja a koronavírus-járvány következményeit. A légszennyezés által legyengített szervezet ugyanis kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek. Mindez még akkor is bekövetkezhet, ha valaki csak viszonylag rövid ideig van kitéve a magas légszennyezettségnek. (Sok évtizedes tapasztalat, hogy a magas légszennyezettségű napokon ugrásszerűen megemelkedik a megbetegedések, és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma.) Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzőek maradhatnak, és így terjedhetnek.
A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.
A fenti okok miatt a következő intézkedések szükségesek:
1)      Kérem, hogy – amennyiben rendelkeznek alternatív fűtési móddal és ezért lehetséges – ne fűtsenek szilárd hulladékkal.
2)     A járvány idejére megtiltom az avar és kerti hulladék égetését.
3)      Megkérem a rendőrséget, hogy határozottan lépjenek fel az illegálisan égetőkkel szemben bel- és kültéri égetések esetében egyaránt.
4)     Megkérem a helyi polgárőr egyesületet, hogy fokozottan figyeljék az illegális égetéseket, és hívják fel az égetők figyelmét tevékenységük káros és jogellenes voltára, illetve szükség értesítsék az illetékes járási hivatalokat, súlyosabb esetben a rendőrséget.

 
A témával kapcsolatos részletes tájékoztatás itt található:
      
      
 
A gyors intézkedések életet menthetnek!
Tisztelettel:
Tóth Ferenc
polgármester