WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3190160
Ma: 245 Tegnap: 1074 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:6
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2019 archív) / Rólunk írták

Rólunk írták
date 2019-05-17

 határjárás

 

Rólunk írták

Petőfi Népe 2019. május 8. Gulyás Sándor

Őseik nyomába eredtek a kerekegyháziak
Redempciós négyhatár-járást tartott szombaton a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete. A nagyszámú résztvevő lovaskocsival, gyalogosan, illetve kerékpárral járta be a Kunbaracs, Kerekegyháza, Lajosmizse és a Kerekegyháza, Kecskemét-Hetényegyháza, Lajosmizse hármashatárokat.

A Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete öt éve, megalakulása óta kutatja a településük múltját, dolgozza fel, illetve digitalizálja a kulturális értékeket, a családoknál még fellelhető korabeli tárgyak, dokumentumok, híradások, fényképek alapján. Kutatási eredményeiket saját, időszakos jelleggel jelentkező Múltkor című lapjukban publikálják. Az egyesület mindemellett rendszeresen szervez kiállításokat, előadásokat. Ezek sorába csatlakozott a hagyományteremtő szándékkal megszervezett redempciós négyhatár-járás.
Az első határbejárás alkalmával a Kunbaracs, Kerekegyháza, Lajosmizse, és a Kerekegyháza, Kecskemét-Hetényegyháza, Lajosmizse szakaszt járták végig az érdeklődők, a határpontokon előre elkészített és elhelyezett faoszlopokat a települések képviselői emlékszalaggal látták el. Az állomásokon a határhalmokról Prof. dr. Kürti László és Csikós Miklós jászkapitány, a szikes tavak létrejöttéről, korabeli gazdasági hasznáról dr. Kenyeres Tibor az egyesület titkára tartott előadást. A határjárók ellátogattak a Tormos néven ismert középkori település úgynevezett kerektemplomának emlékhelyéhez is. A vendégek a kunbaracsi polgárőrök főztjét is megkóstolhatták.
Sorra járják a határokat
A tervek szerint minden évben újabb és újabb közös határszakaszok kerülnek sorra, jövőre a Hetényegyháza, Kerekegyháza, Lajosmizse, a rákövetkezőben pedig Lajosmizse, Kunbaracs, Kerekegyháza, kunadacsi rész.