WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3204296
Ma: 657 Tegnap: 715 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:7
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2018 archív) / A bűz mint birtokháborítás

A bűz mint birtokháborítás
date 2018-07-11
 
 
 
 
A nyári melegben a kellemetlen szagok még erősebbek, és a fertőzésveszély is nagyobb. Nem beszélve arról, hogy egy gondatlan állattartó szomszéd miatt akár egy tucat család veszíti el a lehetőséget, hogy a kertjében kellemesen pihenjen.

Ilyenkor általában elmondható, hogy az alkotmányos alapjogok sérülnek. Alkotmányunk szerint ugyanis mindenkinek joga van az emberhez méltó, nem szennyezett, tiszta környezethez, az egészséges, kellemetlen szagoktól mentes levegőhöz, a saját tulajdona háborítatlanságához, valamint a pihenéshez és a nyugodt lakókörnyezethez.

A jogászok általában a zavaró bűz megszüntetése érdekében az alkotmányos alapjog megsértése mellett a szükségtelen zavarás tényével érvelnek a bíróság előtt, ugyanis az állattartásnál is érvényesülnek a Polgári Törvénykönyv szomszédjogra vonatkozó előírásai. A tulajdonos az állattartás során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné (Ptk.100. §).
Olyan kertes, családi házakkal beépített környezetben, ahol az állattartás megengedett és szokásos, a haszonállattartás önmagában nem kifogásolható. Az állattartás azonban nem lehet olyan mértékű, hogy azzal a szomszédos ingatlan tulajdonosait szükségtelenül zavarja.
A sérelmet szenvedett szomszéd követelheti:
•    az abbahagyást, jogsértő állapot megszüntetését;
•    ha ismétlődéstől tartani lehet, a jövőre vonatkozó eltiltást;
•    esetleges kárának megtérítését.

A szag mérhető ! A bűz érzékelése általában rendkívül szubjektív dolog, hiszen ami az egyik embernek elviselhetetlen, azt a másik észre sem veszi. Jó hír, hogy a szag mérésére nem csak az emberi orrot használják, azaz létezik módszer, amellyel a büdösség mértéke számszerűsíthető !

Nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amivel egy szomszéd szükségtelenül zavarja a másik mindennapi életét, életvitelét, ingatlanhasználatát- hangsúlyozza a szakember. Azt mondja, a polgári törvénykönyv szomszédjogi szabályai alapján, senkitől nem várható el, hogy elviselhetetlen szagban éljen. A bíróság vagy eltiltja a felelőtlen szomszédot az állattartástól, vagy , ha ez megoldható messzebb telepítteti az állatokat a bűz miatt.