WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Kunbaracsi harangtorony

Get the Flash Player to see this player.


Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 1077099
Ma: 163 Tegnap: 712 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:3
 

Tartózkodási hely: Híreink / Hírek, információk - 2018 / Tájékoztató

Tájékoztató
date 2018-04-19

Tájékoztató a 2018. évi országgyűlési képviselőválasztáshoz

A köztársasági elnök 2018. április 8. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását. A kitűzést követő naptól a választással kapcsolatos információkat, tudnivalókat folyamatosan frissítik a valasztas.hu oldalon.
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény rendelkezéseinek megfelelően a kitűzést követő naptól a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan közzéteszi a választáshoz kapcsolódó adatokat, információkat, választópolgároknak és jelölteknek szóló tájékoztatókat.

Választójog

Az Alaptörvény politikai alapjogként határozza meg a választójogot: minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó ( aktív választójog) és választható legyen ( passzív választójog).
Az országgyűlési képviselők választásán tehát minden, a központi névjegyzékben szereplő nagykorú magyar állampolgár választó. ( Nincs választójoga annak, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Szavazati joggal rendelkezik, de nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti, és nincs eltiltva a közügyektől.)

Az átjelentkezési kérelem benyújtásának szabályai:

legkésőbb a szavazást megelőző 2. nap ( 2018. április 6. péntek) 16.00 óráig nyújtható be a helyi választási irodánál.
A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre lehet.

Minden településen csak egyetlen szavazókört jelölnek ki az átjelentkezéssel szavazók részére. Az átjelentkezéssel szavazásra szolgáló szavazóhelyiség pontos címe: Kunbaracs településen: (6043 Kunbaracs, Kölcsey utca 1. Polgármesteri Hivatal)

Átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát abban az esetben, ha egészségi állapota vagy fogva tartás miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben.

Az átjelentkezési kérelmét, (valamint a kérelem módosítását vagy az átjelentkezés törlését) benyújthatja
• online a Nemzeti Választási Iroda honlapján  vagy
• papír alapon (személyesen vagy levélben) is a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodában.

Külföldön szavazás:

Magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár személyesen, online vagy postai úton a helyi választási irodánál kérvényezheti külképviseleti névjegyzékbe való felvételét a szavazást megelőző nyolcadik napig. Amennyiben a választási iroda a választópolgárt a külképviseleti névjegyzékbe felvette, a választópolgár a szavazás napján (az amerikai kontinensen a szavazás napját megelőző napon) személyesen, a kérvényben megjelölt külképviseleten szavazhat.

Kizárólag magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket!

A külképviseleti szavazás iránti kérelmet, (valamint a kérelem módosítását vagy törlését) benyújthatja
• online a Nemzeti Választási Iroda honlapján  vagy
• papír alapon (személyesen vagy levélben) is a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodában
legkésőbb a szavazást megelőző 8. nap 16.00 óráig.

Magyarországi lakcimmel nem rendelkező választópolgár csak abban az esetben szavazhat, ha előzetesen online vagy postai úton kérelmezte felvételét a választói névjegyzéke a Nemzeti Választási Irodánál. Erre 2017. november 1-jétől a választásokat megelőző 15. napig van lehetősége. Amennyiben a választási iroda a választópolgárt a névjegyzékbe regisztrálta, a levélben szavazás szavazólapjának elkészültét követően haladéktalanul megküldi a szavazási levélcsomagot a választópolgár számára. A választópolgár szavazatát a levélcsomaghoz mellékelt válaszborítékban adhatja le. A borítékot a Nemzeti Választási Irodába juttathatja el úgy, hogy a szavazást megelőző napon 24 óráig megérkezzen, a magyarországi szavazást megelőző tizenöt napon belül minden munkanapon 9 és 16 óra között, valamint a külképviseleti szavazás ideje alatt eljuttathatja bármely külképviseleti választási irodába, a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttathatja bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába.

 Mozgóurna igénylése:

Szavazókör szerinti helyi választási irodától lehet igényelni 2018. április 6. napján 16 óráig.
A szavazás napján pedig a szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a szavazás napján 15. óráig.
Mozgóurnát igényelni meghatalmazott útján is lehet. Nyomtatvány letölthető: a www.valasztas.hu oldalról, vagy a helyi választási irodától kérhető papír formátumban.
.
Lőrincz Edit

helyi választási iroda vezetője
(jegyzo@kunbaracs.hu, 06-30/542-8815)
________________________________________
K Ö Z L E M É N Y

A Ladánybenei Helyi Választási Iroda (HVI) hivatali helyisége:
Ladánybenei Közös Önkormányzati Hivatal,6045 Ladánybene Fő út 66.

HVI telefonszáma: 76/545-128

HVI telefax száma: 76/545-129

HVI e-mail címe: jegyzo@kunbaracs.hu

A HVI vezetője: Lőrincz Edit jegyző