WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3210597
Ma: 14 Tegnap: 1145 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:2
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2018 archív) / Közzétételi összefoglaló

Közzétételi összefoglaló
date 2018-01-04

Tisztelt Kunbaracsi Polgárok!


A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben foglalt kötelezettsége értelmében a Község településképi arculati kézikönyvet (TAK) készített annak érdekében, hogy meghatározza a község településképi jellemzőit, táji és építészeti értékeit, lehatárolja eltérő karakterű településrészeit, majd eszerint építészeti ajánlásokat fogalmazzon meg szöveges és képi formában az egységes településkép megőrzése, kialakítása céljából.

A TAK alapján az önkormányzat rendeletet alkotott a településkép védelméről (TKR), melyben rendelkezik a helyi védelemről, a településképi szempontból meghatározó területekről, a településképi követelményekről, a szakmai konzultációról, a településképi véleményezési és bejelentési eljárások esetköreiről, részletszabályairól, a településképi kötelezés, bírságolás, önkormányzati támogató és ösztönző rendszer szabályairól. Ezzel egyidejűleg felülvizsgálta hatályos önkormányzati rendeleteit és hatályon kívül helyezte azok településképi vonatkozású rendelkezéseit.

Mind a TAK, mind a TKR széleskörű társadalmi bevonással teljes nyilvánosság biztosításával készült, egyeztetve a jogszabályban meghatározott véleményező szervekkel és a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott partnerekkel.
A véleményezés keretében 2 alkalommal, a munka megindításakor és az elkészült tervezetek jóváhagyását megelőzően lakossági fórumot is tartottunk, sajnos elég alacsony lakossági részvétellel.
Az elkészült TAK-ot és TKR-t a Lechner Tudásközpont által üzemeltett digitális egyeztető felületen elérhetővé tettük az állami főépítész hatáskörében eljáró megyei kormányhivatalnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, a kulturális örökség védelméért felelős miniszternek, az illetékes nemzeti park igazgatóságnak és a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamarának. Az elkészült tervezetek az önkormányzati honlapon is elérhetők voltak a partnerek és a lakosság számára.

A rendelkezésre álló 21 napos véleményezési határidő lejárta után az arculati kézikönyvet 110/2017.(XII.29.) számú határozatával, a településkép védelméről szóló szabályokat 9/2017.(XII.29.) számú rendeletével a Képviselő- Testület 2017. december 29-i rendkívüli ülésén elfogadta.  A településképi rendelet 2018. január 1-én hatályba lépett.

Kunbaracs község arculati kézikönyvének és településképi rendeletének jóváhagyott változata http://kunbaracs.hu. tárhelyen érhető el.

Kunbaracs, 2018. január 4.

       Tóth Ferenc 
       polgármester