WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3209273
Ma: 480 Tegnap: 606 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:7
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2016 archív) / Érseki mise a keresztnél

Érseki mise a keresztnél
date 2016-08-29

Rólunk írták…
Popovics Zsuzsanna cikke 2016. augusztus 26-án jelent meg a Petőfi Népében.

Méltó tisztelgés a templomépítő ősök előtt.

Tizenkettedik alkalommal gyűltek emlékezők a kunbaracsi templomdombon lévő emlékkeresztnél augusztus 21-én.


Kunbaracs / Pusztatemplom
Az ősök és elődök emléknapját a Beliczay család szervezi meg évről évre az Árpád-korban épült körtemplom romjánál. Felkérésükre ezúttal dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be emlékmisét.
Szent István alapítású helyen állunk, ahol egykor templomot építettek az itt élő elődeink. A szentélynek ma már csak a romjai láthatók, a hely azonban máig őrzi azok emlékét, akik itt imádkoztak Istenhez – fogalmazott szentbeszédében dr. Bábel Balázs.
Szent István király törvénybe iktatta, hogy minden tíz falu építsen templomot. Akkoriban sűrűn lakott volt a Duna-Tisza köze, egymást érték a a falvak által épített szentélyek. A kunbaracsihoz a ladánybenei templom esett legközelebb, a kettő közötti távolság alig 12 km – fűzte hozzá az érsek. Imádságában azt kívánta: „Adja az Isten, hogy örök összefogásban maradjon kereszténységünk és magyarságunk”.
A misét batyus piknik követte. Családok, baráti társaságok vendégelték meg egymást, beszélgettek a terített asztalok körül.
-    A kezdet kezdetén nem voltak elvárásaink, csak azt tudtuk, hogy ez a hely méltó arra, hogy közösen emlékezzünk, és merítsünk erőt a jelen feladataihoz – mondta el lapunknak Beliczay János. – Az első évben háromszázan gyűltünk össze, és estig beszélgettünk a sok közös téma marasztalta a vendégeket. Így volt ez idén is.
A templomromnál 2005-ben emlékkeresztet állítottak a Beliczay család és barátaik. Ez olvasható rajta: „Ezen a helyen a magyarság már az Árpád-korban megtelepedett, és a XIII. század elején templomot épített. A történelem viharai során csak a romok maradtak. Álljon e kereszt háborítatlanul őseink emlékére, példaként az utókornak”.