WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3182696
Ma: 271 Tegnap: 432 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:3
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2015 archív) / Sajtóközlemény

Sajtóközlemény
date 2015-10-16

Minden készen áll az állami földek gazdáknak történő árverezéséhez
 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal felkészült a „Földet a gazdáknak!” című projekt keretében megvalósuló állami tulajdonú termőföldek magántulajdonba adásának Bács-Kiskun megyei levezénylésére- mondta Kovács Ernő kormánymegbízott az október 14-én megtartott sajtótájékoztatón. A kormánymegbízott ismertette az árverezések menetét, részletszabályait valamint a garanciális biztosítékokat is.

A kormány döntése alapján várhatóan 2015. november végétől a helyben lakó földművesek számára lehetővé válik a 300 hektár mértékű földszerzési maximum alkalmazásával az állami tulajdonú földterületek egy részének megvásárlása.
A földterületek értékesítése az állami földbirtok- politika irányelveivel összhangban, a kellő eljárási garanciák megteremtése mellett, átlátható eljárások keretében zajlik majd. A három hektárnál nagyobb földrészletek a 23 megyei jogú városban a fővárosi és megyei kormányhivatalok által lebonyolított árverésen, míg a három hektárnál kisebb földrészletek egyszerűsített, ajánlattételi felhívással kerülnek értékesítésre. Az erdők és természetvédelmi területek kivételt képeznek minden esetben, azok tulajdonjoga nem szerezhető meg a Magyar Államtól.
Kovács Ernő kiemelte, hogy jelen esetben nem beszélhetünk alkalmi vételről. A földek kikiáltási ára a jelenlegi piaci ár felett kerül meghatározásra, amely alá nem lehet menni.
A kormánymegbízott felhívta arra is a figyelmet, hogy az elárverezett földekre a Magyar Állam javára 20 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom, valamint visszavásárlási jog kerül bejegyzésre, amely bejegyzések alapjába véve zárják ki a lehetőségét a földspekulációnak.
Az árverési eljárások a lehető legnagyobb nyilvánosság mellett kerülnek lebonyolításra. Természetesen nyilvános, bárki által hozzáférhető lesz az értékesítésre kerülő földek listája, és nyilvános lesz maga az árverés is, melynek megtartására közjegyző jelenlétében kerül majd sor.
Az árverési hirdetményt a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a kormányhivatalnak az árverezés helye szerinti megyei jogú városban található hivatali helyiségben, az árveréssel érintett földrészlet fekvése szerinti településen a helyben szokásos módon, valamint az árverés helyszínén is ki kell függeszteni, továbbá megyei, illetve helyi sajtótermékekben is közzé kell tenni.
Az árverés meghirdetésének a napja az árverési hirdetménynek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet internetes honlapján történő közzétételének napja. Az árverési hirdetmény közzétételének időpontja legalább harminc nappal meg kell, hogy előzze a hirdetményben megjelölt árverési időpontot. Az árverésen történő részvétel részletes szabályai a hirdetményben szintén minden érdeklődő számára megismerhető lesz.
Kovács Ernő kormánymegbízott a sajtó kérdésére válaszolva elmondta, hogy az árverési eljárásokat a kormányhivatal tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező munkatársai fogják levezényelni, ezért biztos abban, hogy minden különösebb probléma nélkül év végéig be is fejeződnek az eljárások.
(Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal)