WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3210217
Ma: 779 Tegnap: 645 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:4
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2014 archív) / Rólunk írták/ Új mázat kap a torony

Rólunk írták/ Új mázat kap a torony
date 2014-07-04

 Petőfi Népe 2014. július 4. péntek/Popovics Zsuzsanna

Új mázat kap a torony

 Emelődaru is kell a festéshez, a tűzoltók segítenek

 

Kedden kezdték és péntekre el is készülnek a katolikus harangláb festésével Kunbaracson.

Mindössze három nap alatt közel húsz liter lazúrfesték ment rá a toronyra, és még van mit mázolni. A felújítás költségeit a Kunbaracs Községért Alapítvány állja. Ahogy hat éve a harangláb építése, úgy az időszerűvé vált karbantartása is civil összefogással készül – jelezte szerkesztőségünknek Szabó István. A helyi alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a festéket a bócsai Polifarbe gyártól kapták igen kedvező áron, a festést a kecskeméti Free Line Kft. szakemberei végzik, társadalmi munkában. A festőket Tóth Ferenc polgármester lakatta jól három napon keresztül.

A toronyban három harang lakik, amit elektromos úton működtetnek. Áram csak a harangozások idején van az építményben, tűzbiztonsági okok miatt. Annak idején sokan összefogtak és támogatták a harangláb elkészülését mind anyagilag, mind kétkezi munkával. A mostani festéshez is elkelt a segítő szándék. A toronysüveg mázolásához például emelődaru és kosár is kellett, hogy hozzáférjenek a festőecsettel. Ebben a Lajosmizse Önkéntes Tűzoltó Egyesület segít, ahonnan térítésmentesen kapták kölcsön a szükséges technikai felszerelést.

Szentelésre nem készülnek, ünnepséget viszont tartanak, amint elkészül a torony festése, valamint kijavítják a tetején lévő kereszt világítását (ami az idők során meghibásodott). Ekkor egy emléktáblát is elhelyeznek a templom falán annak tiszteletére, hogy a Kunadacsra került régi harang helyébe újat öntetett az egyházközség, ami második éve szolgálja a települést.