WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3206184
Ma: 493 Tegnap: 983 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:4
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2014 archív) / 2014.Február 4. A Rák Világnapja

2014.Február 4. A Rák Világnapja
date 2014-02-03

Szervezett lakossági szűrés Magyarországon


Magyarországon a rákbetegség különösen súlyos népegészségügyi probléma, évente mintegy 33.000 férfi és nő hal meg rosszindulatú daganatos betegség miatt.
A daganatos halálozás csökkentésére - rövid és középtávon - a korai felismerés és korai kezelés a leginkább ígéretes népegészségügyi stratégia; ennek eszköze a lakosságszűrés.
A szűrés egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti, amelynek az a célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszer segítségével kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegséget.

A szűrésnek két formája van: alkalomszerű és szervezett.

Az alkalomszerű szűrés más célból végzett orvosi vizsgálathoz kapcsolódó, például háziorvos által, vagy egyes munkahelyeken kezdeményezett, esetleg a spontán részvételre épülő kampányszerű rákszűrés.

A szervezett szűrés népegészségügyi méretű, azaz nagy lakosságcsoportokra kiterjedő tevékenység. Az alkalomszerű szűréstől abban különbözik, hogy azt az egészségügyi ellátórendszer kezdeményezi, és adminisztratív eszköz alkalmazásával, a szűrésre rászorulók személyes meghívása és követése útján igyekszik elősegíteni, hogy a veszélyeztetett életkorban lévők minél teljesebb számban vegyenek részt a szűrővizsgálaton. Magyarországon jelenleg az egész országban egységes szervezett emlő- és méhnyak szűrés, valamint évente más-más megyékre kiterjedő vastagbélszűrés folyik.

Emlőszűrés

Magyarországon az újonnan felfedezett rosszindulatú emlő tumorok száma 2012-ben 7742 volt, és 2096 asszony halt meg emlőrákban. Bács-Kiskun megyében 355 új esetet fedeztek fel, az ez okból bekövetkezett halálesetek száma 84 volt.
A rendszeres szűrővizsgálattal az emlőrák okozta halálozás akár 35-40%-al csökkenthető.
Hazánkban a szervezett emlőszűrés 2001-ben került bevezetésre.

Minden 45-65 éves nő 2 évente (az utolsó, bármilyen kezdeményezésű mammográfiás vizsgálat óta eltelt két év) névre szóló meghívólevelet kap az emlőszűrésben való részvételre.
Bács-Kiskun megyében kettő akkreditált emlőszűrő központ működik, Kecskeméten, mely a megye északi kétharmadát látja el, illetve Baján, a déli területek ellátására. Ezen kívül a kecskeméti szűrőközpont rendelkezik egy emlőszűrő busszal, mely a központtól távol eső településekre állhat be.
A megjelenési arány 2012-ben Magyarországon 46,8%, Bács-Kiskun megyében 52,1%, 2013-ban 51.6% volt. A WHO ajánlása szerint az elérendő átszűrtség legalább 70%, ami már jelentős egészségügyi hozadékkal bír.

Méhnyak szűrés

Elsősorban a szűrési tevékenységnek köszönhetően a Nemzeti Rákregiszter évről évre csökkenő számú megbetegedést regisztrál, de még 2012-ben is 1070 új megbetegedés fordult elő az országban, és 426 asszony haláláért volt felelős a méhnyak rák. Bács-Kiskun megyében 2012-ben 71 új méhnyak rákos megbetegedést diagnosztizáltak. Az ebben a betegségben elhunytak száma 29 volt.
A rendszeres szűrővizsgálattal a méhnyak rák okozta halálozás akár 80%-al csökkenthető. Magyarországon a szervezett méhnyak szűrés 2003-ban került bevezetésre.
Meghívottak a 25-65 éves nők, ők névre szóló meghívólevelet kapnak. A meghívásra 3 évente kerül sor (utolsó, bármilyen kezdeményezésű citológiai vizsgálat óta eltelt három év). Bács-Kiskun megyében 23 nőgyógyászati szakrendelés és 75 nőgyógyászati magánrendelés szolgálja ki a szervezett nőgyógyászati szűrést. Az országos becsült részvételi arány mintegy 30%, míg a regisztrált részvétel 5% körül alakul, és ez igaz Bács-Kiskun megyére is. A nemzetközi ajánlás legalább 70%. Az országosan rendkívül alacsony megjelenési arány javítása érdekében a lakossági méhnyak szűrés folyamatába 2009-ben kísérleti jelleggel bevonásra kerültek a védőnők. Akkreditált képzést követően saját ellátási körzetükben kenetlevételre jogosultak. A védőnői program igen sikeresnek bizonyult, 2013-ban országosan 202 védőnő vett benne részt, Bács-Kiskun megyében 6 védőnő csatlakozott hozzá.

Vastagbélszűrés

Magyarországon a vastagbélszűrés 2004 óta modellprogramként működik, a teljes lakosságra egyelőre nem terjed ki, de kiterjesztése tervezett.
Megyénk utoljára 2009-2010-ben került bevonásra, a háziorvosok önkéntesen jelentkezhettek a szűrésbe, összesen 15 település 17 háziorvosa vett benne részt. A vastag- és végbélrákok gyakorisága a gazdasági fejlődéssel arányosan növekszik, az európai jóléti államokban az egyik legpusztítóbb daganat. A Nemzeti Rákregiszter 2012-ben 10396 új esetet tartott nyilván és 5084 haláleset fordult elő. Bács-Kiskun megyében történt ebből 473 megbetegedés és 258 halálozás.
A rendszeres szűrővizsgálattal a vastagbélrák miatti halálesetek nagy része megelőzhető lenne.
Meghívottak az 50-70 éves nők és férfiak, ők névre szóló meghívólevelet kapnak.