WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3209475
Ma: 37 Tegnap: 645 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:3
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2013 archív) / Tájékoztatás

Tájékoztatás
date 2013-11-12

Sajtóközlemény
                 Rókaveszettségi esetekkel összefüggő időszakos tájékoztatás

Bács-Kiskun megyében az elmúlt hónapokban - a korábbiakban megszokottakhoz képest több esetben fordult elő megállapított róka-veszettségi eset. A hidegebb napok közeledtével előfordulhat, hogy a vadállatok akár a lakott területek széléig is elmerészkednek, ezért fokozott figyelemre és óvatosságra kérjük a lakosságot.

A róka-veszettségi esetekkel összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága megtette a szükséges lépéseket, amelynek megfelelően a fellelési helyek környezetében, így Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Tiszakécske, Lakitelek, Pálmonostora közigazgatási területére 90 napra ebzárlatot rendelt el. A jelölt tilalmi időszak kezdetétől visszavonásig a rókák lebőrözésének tilalmát is elrendelte a hivatal.

Időközben megkezdődött a rókák szokásos és rendszeres, szájon át történő immunizálása. A róka-immunizálási terület szinte az egész megyét lefedi. A repülőgépről szórt csalétkek a háziállatokra nem jelentenek veszélyt.

A veszett állat klinikai tünetei változatosak, de általánosságban azt kérjük, hogy minden olyan esetben, amikor a házi- vagy vadon élő állat viselkedésének megváltozását észleljük, gondoljunk a veszettségre és a szolgáltató állatorvost értesítsük.

Mivel a veszettség vírusa az elhullott állatokban is megtalálható, fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy ha elhullott rókatetemmel vagy más ragadozó állat tetemével találkoznak, azt szabad kézzel ne érintsék. Ugyanakkor az eseteket haladéktalanul jelezzék a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán, a 76/503-370 telefonszámon, vagy a bacs_megye@oai.hu e-mail címen annak érdekében, hogy a Hivatal a szükséges intézkedéseket mielőbb megtegye.

A házi állatokra és házi kedvencekre vonatkozó rendelkezéseket minden állampolgár köteles betartani saját és embertársai egészsége, valamint a tartott állatok egészségének megőrzése érdekében. A megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez ezidáig humán érintettségi bejelentés nem érkezett. A szigorú rendelkezések betartásával és megfelelő prevenciós intézkedésekkel az emberi vírusfertőzés kivédhető.

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal