WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3210101
Ma: 663 Tegnap: 645 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:9
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2013 archív) / Felhívás

Felhívás
date 2013-01-16

F E L H Í V Á S   

Felhívjuk a Tisztelt kunbaracsi ebtulajdonosok figyelmét, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 2013. január 1-től az alábbiak szerint változott:

 

A kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozórendelkezések alcím 17/B. §. (1) bekezdése szerint a magánállatorvos az eb vizsgálata, kezelése előtt köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e.

 

A rendelet 17/B. § (10) bekezdése szerint négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (kutyachip) megjelölve tartható, melynek betartását az (11) bekezdés alapján a jegyző és a járási állat-egészségügyi hivatal ellenőrzi. A (12) bekezdés alapján a négy hónaposnál idősebb transzponderrel nem jelölt ebről a jegyző és a magánállatorvos köteles jelentést tenni a járási állat-egészségügyi hivatal felé.

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/A. § (2) bekezdése szerint, az adatbázisba való regisztrációért díjat kell fizetni.

Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3.500,- Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magába foglalja a traszponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját, de nem tartalmazza az egyéb vizsgálatok díját. 

Felhívjuk a Tisztelt ebtulajdonosok figyelmét, hogy aki a jogszabályi kötelezettségét nem teljesíti, állatvédelmi bírsággal sújtható. 

Az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján a bírság alapösszege tizenötezer forint, mely a jogsértés körülményeitől függően a rendelet szerinti szorzókkal növelhető.

 

Kérjük a Tisztelt ebtulajdonosakat, hogy a törvényben és kormányrendeletben foglaltakat tartsák be.

 

Az ebek transzponderrel (kutyachip) való ellátásával kapcsolatban kérjük, forduljanak mielőbb körzeti állatorvosukhoz, magánállatorvosukhoz.

 

Az  új előírások értelében kistestű ebeknek (20 kg-ig) legalább 10 m2 közepes testűeknek (20-40 kg) 15 m2, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben.

 

Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4 m, közepes testűt 6 m, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.

 

Amennyiben ebet futólánccal - vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel – kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 m-nél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél.

 

 

                                                                                   Lőrincz Edit

                                                                                       jegyző