WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3205451
Ma: 743 Tegnap: 1069 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:7
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2012 archív) / "Homokhátsági tanyai termékek piacra jutásának előmozdítása, Kamra-túra"

"Homokhátsági tanyai termékek piacra jutásának előmozdítása, Kamra-túra"
date 2012-12-05

 Tanyafejlesztési program

Kamra-túra

Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara

projektindító konferenciája

2012. december 12. (szerda)  

A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara megalakulása óta napirenden tartja a Homokhátság természeti adottságaihoz igazodó gazdálkodói tevékenység előmozdítását, a gazdálkodók megélhetése javításának érdekében a több lábon állás segítését, kiemelten kezeli a tanyai gazdaságok megőrzését, fejlődésükhöz való hozzájárulást.

Az elmúlt év őszén meghirdetett tanyafejlesztési program új kereteket szabott, és új lehetőséget nyitott meg mind a tanyai gazdálkodók, mind pedig más helyi/térségi szereplők; önkormányzatok, kamarák, civil szervezetek számára.

A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara a Tanyafejlesztési Program keretében második alkalommal nyert támogatást a tanyai gazdaságok piacra jutása segítését célzó projektje megvalósításához. 

A projekt az Agrárkamara által létrehozott „Kamra-túra” Homokháti Gazdaudvar Hálózat termékei népszerűsítésére, a Homokháti védjegy bevezetésére, a kistermelő gazdálkodók ismereteinek bővítésére irányul.

 A projekteket a nyitottság, partnerség, környezettudatosság, helyi közösségekre való támaszkodás jellemzi.

A fejlesztés megvalósítására, mintegy hat hónap áll rendelkezésre.

 Mi valósul meg a félév folyamán? 

A projekt keretében a BKM Agrárkamara által több mint tíz éves múltra visszatekintő a homokhátsági kistermelő gazdaságok segítését célzó komplex fejlesztés részeleme valósul meg. A projekt meglévő eredményekből építkezik, az érintett gazdálkodói körrel egyeztetett fejlesztéseket tartalmaz.

 
  • A Homokháti célprogram keretében elkészült és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál lajstromba vételre került a Homokhátság védjegy. A védjegyet a fogyasztók körében BTL marketing eszközök alkalmazásával népszerűsítjük; védjeggyel ellátott reklámtáskákat bocsátunk a gazdálkodók rendelkezésére, védjegyes gazdakártyával látjuk el a feldolgozott terméket előállító Kamra-túra hálózati tagokat.
 
  •  Kiskőrösön, a város és a környéki települések direkt értékesítő kistermelői részére fórumot szervezünk. A fórumon résztvevők szakavatott előadóktól kapnak majd tájékoztatást a gazdaságukban előállított élelmiszerek, a kistermelői bor és pálinka helyi/térségi piacokon való értékesítésének lehetőségeiről, a vonatkozó előírásokról.
 
  • A www.kamratura.hu honlap fejlesztése folytatódik; bővül a gazdaságokat bemutató fotóanyag, megtörténik a honlap akadály mentesítése és híroldal kerül kialakításra.
 
  • Alapfokú számítógép felhasználói ismeretek tanfolyamokat indítunk a tanyai gazdálkodók részére.
 
  • Bács-Kiskun megye tíz településén szervezünk a tanyai gazdálkodók részére gazda délutánt. A gazda összejövetelek célja a tanyai gazdaságok vertikumban való
 
  • részvételének előmozdítása, a gazdaságokban előállított alap élelmiszerek feldolgozásához, direkt értékesítéséhez kötődő információk, ismeretek átadása, megvitatása.
 
  • A projekt keretében 80-100 tanyai gazdaság reprezentatív felmérése valósul meg. Kamaránk és a települések önkormányzati vezetői fontosnak ítélik a „kétlaki” tanyák helyi/térségi gazdaságban betöltött szerepét, azok fejlesztését. A tanyafejlesztési program az eddigiek során a lakó és gazdálkodási funkciót egyaránt betöltő tanyai gazdaságokat preferálta.  A felmérés célja „kétlaki” tanyák agrárgazdasági tevékenységének és helyzetének vizsgálata, a gazdaságban betöltött szerepük feltárása, az eredmények közreadása, az érintett döntéshozók részére javaslatok megfogalmazása.
 
  • Kamaránk a Homokháti célprogram keretében Kerekegyháza, Fülöpháza, Ballószög települések és a Kiskunsági Nemzeti Park együttműködésével a három településen a termékeiket értékesítő tanyai gazdaságok valamint a turisztikai vonzerőt jelentő természeti értékek elérését segítendő útbaigazító táblákat helyeztet el. Jelen projekt keretében a táblarendszer bővítésre, felújításra kerül.
 

A projektről és előzményeiről bővebb információt szerezhet a www.homokhatsag.hu honlapon.

Bízunk benne, hogy programunk felkeltette érdeklődését, és konferenciánkat részvételével megtiszteli, ahol módjában áll előadóinknak kérdéseit feltenni.

 Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken található űrlap segítségével jelezze felénk:

http://www.homokhatsag.hu/portal/page.php?13       

Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara

                                                                                                                    Homokháti Programcentruma