WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3206049
Ma: 358 Tegnap: 983 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:6
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2011 archív) / Rólunk írták/Új sírkő jelzi a hős katonák nyughelyét

Rólunk írták/Új sírkő jelzi a hős katonák nyughelyét
date 2012-11-05

Rólunk írták:

Petőfi Népe 2012. november 5. hétfő/ Popovics Zsuzsanna 

Új sírkő jelzi a hős katonák nyughelyét 
Kikutatták a nevüket, ápolják a hősök emlékét


Október 31-én gépek zaja verte fel a kunbaracsi temetőkert csendjét. A település közelében hősi halált halt magyar katonák sírkövét cserélték újra.


A község közelében elesett magyar katonák sorsának kiderítésében Hazag László kecskeméti nyugdíjas tanár úr volt a faluvezetők segítségére – mondta el Lőrincz Edit, a község jegyzője.
Éppen 68 évvel azelőtt, 1944. október 31-én indult meg a Kerekegyháza község bevételére történő ostrom, a II. világháború idején. A község keleti részének védelmét az 1/III. huszárosztály látta el néhány más egységből idevezényelt katonával. A huszárosztály katonái már a délelőtti aknatámadások megindulásakor kezdték elhagyni védelmi állásaikat és igyekeztek kikerülni a bekerítésüket. Így értek el a délutáni órákra az akkori Baracspusztára vezető úton a 9-10 km közötti útszakaszra, ahol 2 szovjet Rata repülőgép alacsony támadással géppuskatűzzel árasztotta el őket. A támadás rettenetes volt. Hat magyar katona életét vesztette, 13 megsebesült, akiket a gyors elsősegély ellátás után tovább vittek az életben maradt visszavonulók. A géppuskalövedékek elpusztítottak 18 lovat is. A hazáért hősi halált halt katonákat a baracspusztai (azóta kunbaracsi) temetőben temették el.
A hősök sírját Kunbaracs Község Tanácsa rendbe hozta, 1988-ban emlékoszlopot állíttatott a helyén. Idén Szabó István ötlete nyomán új sírkő került a régi, az évek során jócskán megkopott helyére. Megkeresésére Boros Péterkunpeszéri kőfaragó igen méltányos áron vállalta, hogy újra cseréli a sírkövet. Ez meg is történt, a költségek kétharmadát az önkormányzat, egyharmadát Szabó István állta. A kőfaragó mester murvát is szórt az sírhelyre, a helyi asszonyok virágot, mécseseket helyeztek a síremlékhez.
Az eredeti és az új sírkőre is ez a felirat került: „Szabó Zsigmond és társai, hősi halottaink emlékére". Azért csak Szabó Zsigmond lett rajta megnevezve,mert a repülőgépről leadott sortűz után egyedül őt tudták azonosítani dögcédulája alapján. Hozzátartozói évekig látogatták is a sírt, a többiekről talán nem is tudták családtagjaik, hogy Baracspusztánál érte őket a halál, és annak temetőjében lettek eltemetve.
Miután megszépült a nevezetes emlékhely, az önkormányzat tervezi, hogy értesíti a katonai sírhelyről a „Hol sírjaink domborulnak" című televíziós emlékműsor szerkesztőit, továbbá azon önkormányzatokat, ahonnan valók a sírban nyugvó katonák – tájékoztatott még Lőrincz Edit. Hagyomány a településen, hogy a Hősök Napja alkalmából virággal is megemlékeznek a közös sírban nyugvó fiatal katonákról a helybeliek. Természetesen a mindenszentek és halottak napja idején is égett gyertya, került friss virág a sírra.