WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3182616
Ma: 191 Tegnap: 432 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:5
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2012 archív) / Rólunk írták / Harangszó szállt a légben

Rólunk írták / Harangszó szállt a légben
date 2012-08-28

Petőfi Népe 2012. augusztus 27. hétfő / Zsámbóki Dóra

Harangszó szállt a légben


Ötéves gyűjtés előzte meg az új harang megkondulását.


Évekig gyűjtöttek a helyiek arra a harangra, melyet a falu határában lévő templomromnál, szentmise keretében szólaltattak meg először vasárnap. Mint arról korábban a Petőfi Népe is beszámolt: a kunbaracsi csaradai iskolánál lévő harangot az 1970-es években szállították át Kunadacsra. A Baracsról Adacsra származott harang azóta ott hívja misére a híveket. Természetesen a kunbaracsi templom sem maradt harang nélkül. Mint azt Szabó Istvántól, a Kunbaracs Községért Alapítvány kuratóriumi elnökétől megtudtuk: hiába is kérték volna vissza az adacsiaktól a harangjukat, annak hangja nem illenék az ő harangjuk mellé. Öt évvel ezelőtt merült fel a gondolat a kunbaracsiakban, hogy a csaradai pusztai iskola harangjának mintájára új harangot öntetnek. Tervük megvalósításától másfél millió forint választotta el a helyieket. Több szervezet és magánember segítségével sikerült áthidalni az anyagi nehézségeket is, így az államalapítás ünnepét követő vasárnapon, melyen hagyományosan az Árpád-kori templomromnál gyűlnek össze a kunbaracsiak, megkondulhatott a falu új harangja. A fiszre hangolt harangról Szabó István elmondta: Gombos Miklós műhelyében készült. A harangöntőmester a bronz mellé – egyebek mellett – emberi hajszálakat is kevert, ettől szól ugyanis olyan szépen egy harang – tudtuk meg a Kunbaracs Községért Alapítvány vezetőjétől, aki kérdésünkre hozzátette: azért a templomromnál zúgott fel először az új harang, mert amióta a törökök szétdúlták az Árpád-kori templomot, ezt a vidéket nem járta át harangszó.
A kunbaracsiaknak egyébként nincs nagy szerencséjük a harangokkal. Néhány évvel ezelőtt a temetőben lévőt ellopták – derült ki Szabó István szavaiból. Az alapítvány vezetője most azt tervezi, hogy az új harangnak is szerepe lesz a temetői harang pótlásában, ugyanis azt – a megfelelő technika segítségével – temetések idején is meg tudják majd szólaltatni.
A kunbaracsiak új harangját a vasárnapi bemutatás, majd az azt követő szentmise és a hagyományos „mindenki ebédje” után beszállították a faluba. A napokban megkezdik a felszerelését is. A harang felszentelésére októberben fog sor kerülni.