WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3190628
Ma: 713 Tegnap: 1074 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:5
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2012 archív) / Tűzgyújtási tilalom

Tűzgyújtási tilalom
date 2012-07-04

A népvándorlások kora után letelepedett és alapvetően földművelésből élő, egyre gyarapodó népességnek mind nagyobb szántóterületre volt szüksége ahhoz, hogy rohamosan növekvő élelmiszer szükségletét meg tudja termelni. Emiatt fokozatosan kivágták az erdőket és feltörték a füves pusztákat, lecsapolták a mocsarakat.

A XVIII. századra az Alföld kopár, fátlan területté vált, melynek eredményeként a szél mozgatta futóhomok  a térségben élők  életét  megkeserítette, ellehetetlenítette.

A Duna –Tisza közi futóhomokok megkötésével először Szeged város főmérnöke Vedres István próbálkozott a XIX. század elején, majd Kiss Ferenc létesített hatalmas erdősítéseket Ásotthalom környékén a homok megkötésére, Kecskemét határának fásításában Bakkay József erdőmérnök játszott úttörő szerepet.

A homok megkötése érdekében létrehozott erdők főként a szélsőséges viszonyokat tűrő erdei-és feketefenyővel, és a mindennapokban széleskörűen felhasználható akác fafajjal létesültek.

A mai Bács-Kiskun megye területén a kezdeti mintegy 56. 000 ha erdő terület mára több mint 186.000 ha területre növekedett.

Mivel a termőhelyi adottságok ezt tették lehetővé így jelentős kiterjedésű igen tűzveszélyes erdőtömbök jöttek létre, a Duna-Tisza közén.

Mit tehetünk?

Előzzük meg az erdőtüzet!

Fokozott tűzveszély a hirtelen felmelegedés és csapadékmentes, száraz időjárás esetén, a Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal egyeztetve, elrendeli a megye erdőterületein az erdő és fásítások kétszáz méteres körzetében a tűzgyújtási tilalmat.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése súlyos kárral fenyegető helyzetet, illetve a tűz káros következményeinek megelőzését szolgálja.

A tűzgyújtási tilalom elrendeléséről értesülnek, és hírt adnak a közszolgálati televíziók és rádiók, az országos –és megyei napilapok, valamint a határozatban megjelölt területegységek minden esetben térképen is feltüntetésre kerülnek a www.nebih.gov.hu/szakterületek/Erdeszeti Igazgatóság/ Tűzgyújtási tilalom térkép  webhelyen.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, 100.000 Forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható!

Működjünk együtt, óvjuk, védjük erdeinket!

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága