WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3205735
Ma: 44 Tegnap: 983 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:4
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2012 archív) / Tájékoztató parlagfű elleni védekezésről

Tájékoztató parlagfű elleni védekezésről
date 2012-07-03

Megkezdődött az idei évben is a parlagfű elleni védekezés. A parlagfű elleni hatékony fellépés jogszabályi alapját a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (továbbiakban: Tfvt.), az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi CXVI. törvény (továbbiakban: Éltv.), a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) teremti meg.

A törvényi rendelkezés értelmében a földhasználó köteles adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és azt követően, ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Különös figyelmet követelnek az év előrehaladtával azok az ingatlanok, melyek június 30-i határidőre gyomtalanítva voltak, hiszen általános tapasztalat, hogy az időjárástól függően ezek az ingatlanok augusztus közepére-végére újra parlagfűvel borítottak lesznek. Az aratások végeztével a tarlómunkálatokra is érdemes odafigyelni, mivel az elhanyagolt tarlók pollenkibocsátása igen nagymértékű lehet. Az ingatlanügyi hatóság – azaz a földhivatal – végzi külterületen az ellenőrzéseket, mely kiterjed a kultúrnövénnyel fedett ingatlanokra is. Az ellenőrzések során feltárt parlagfűvel fertőzött területekről a földhivatal értesíti a Növény- és Talajvédelmi igazgatóságot. 

A hatályos jogszabályok szerint belterületen a jegyző, külterületen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága 2012. június 30. napját követően, köteles hatósági eljárást indítani azon ingatlantulajdonosokkal, földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a védekezési kötelezettségüket teljesíteni.

Külterületen a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, míg belterületen a jegyző jogosult a közérdekű védekezést elrendelni, a növényvédelmi bírság megállapítása azonban minden esetben a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságunk feladata.

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a közérdekű védekezést elrendelő határozat fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható és a közérdekű védekezés során felmerült költségek az ügyfeleket terhelik.

A növényvédelmi bírság mértéke a terület nagyságától és fertőzöttségének mértékétől függően 15.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedhet.

A  meg nem fizetett bírság és költség adók módjára behajtható.

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal