WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 
Telepũlési értéktár
 

Kunbaracsi harangtorony

Get the Flash Player to see this player.


Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 2705305
Ma: 525 Tegnap: 601 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:3
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2012 archív) / Osztatlan földkampány

Osztatlan földkampány
date 2012-05-15

Osztatlan földkampány

A 2012. június 1-jéig bejelentett földmegosztás költségét az állam viseli


Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van hazánkban.

Az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal módosította a Földrendező és földkiadásról szóló törvényt (Fkbt), amely kimondja, hogy 2012. június 1-jéig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli. A törvény alapján, ha a létrejött tulajdoni hányadokat az ingatlan-nyilvántartásba jogerősen bejegyezték, bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlan megosztását annak érdekében, hogy saját tulajdoni hányadát önálló ingatlanként kaphassa meg.

Az osztatlan, közös földtulajdon rendezésével: könnyebb a föld értékesítése, egyszerűbb a föld hasznosítása, könnyebben igényelhető támogatás a műveléshez.

Az elmúlt 20 évben az állam átvállalta a részarány-földtulajdonként nyilvántartott termőföldek önálló ingatlanná alakításának költségét, ennek ellenére 2011. december 31-ig csak mintegy 240 ezer tulajdonos kérte a tulajdoni hányadának  önálló ingatlan kialakítását.

A magyarországi mezőgazdasági földterületek szerzésére vonatkozó tilalom 2014. április 30-ig tart. A Vidékfejlesztési Minisztérium még az idén beterjeszti az új föld- és az új családi gazdaságokról szóló törvényt, melynek egyik fő célja, hogy tisztázza, ki vásárolhat földet Magyarországon, és ki nem.  A földtörvény meg fogja akadályozni a spekulatív célú földszerzéseket, és rendezi a gazdátlan földek kérdését is.

Az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet legkésőbb 2012. június 1-jéig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalhoz.

 


Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal