WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3206325
Ma: 634 Tegnap: 983 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:1
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2012 archív) / Mezőgazdasági utak fejlesztéséhez támogatás igénylése

Mezőgazdasági utak fejlesztéséhez támogatás igénylése
date 2012-02-13

Mezőgazdasági utak fejlesztéséhez támogatás igénylése


Megjelent az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági utak fejlesztéséhez a 2012. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 111/2011. (XI.24.) VM rendelet.
A rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe lehetőleg természetbe illő, környezetbarát, helyi alapanyagok felhasználásával külterületi mezőgazdasági út építéséhez, felújításához, szélesítéséhez, valamint a beruházással érintett mezőgazdasági úthoz közvetlenül kapcsolódó, és azzal együtt megvalósuló árkok, padkák, rézsűk, támfalak, hidak, átereszek, a csapadékvíz elvezetését biztosító egyéb létesítmények létesítéséhez, felújításához, az építési normagyűjteményben (ÉNGY) megtalálható forgalomtechnikai eszközök beszerzéséhez.
Árkok, padkák, rézsűk, támfalak, hidak, átereszek, a csapadékvíz elvezetését biztosító létesítmények létesítéséhez, felújításához, továbbá az ÉNGY-ben megtalálható forgalomtechnikai eszközök beszerzéséhez önállóan támogatás nem nyújtható.
A rendelet alapján csak olyan közcélú mezőgazdasági utak támogathatók, melyek vízelvezetése biztosított, egyik végpontjukon közvetlenül elérik a mezőgazdasági földterületet, illetve tanyát, majort, míg másik végpontjukon közvetlenül vagy közvetetten (legfeljebb egy – folyamatos, akár több helyrajzi számon nyilvántartott – szilárd burkolatú úton keresztül) számozott közúthoz kapcsolódnak. A telepi utak nem támogathatóak.
Támogatás igénybevételére jogosult a helyi önkormányzat, továbbá a mezőgazdasági termelő, ha a mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet.
Az üzemeltetési kötelezettség az utolsó kifizetési határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 év.
Az ügyfél a burkolat nélküli külterületi út, kialakítása szerint bogárhátas, egy vagy kétoldali útárokkal, táblabejáróval, az e-UT 03.01.13. 18. Mezőgazdasági utak tervezési előírása szerint készülő stabilizált földút legfeljebb 6 m szélességig, kétoldali útárokkal, kőágyazat és/vagy kőszórás kialakításával szerinti valamennyi pályaszerkezetű út esetén fenntartási tervet köteles készíteni a 3. melléklet szerinti tartalommal a műszakilag önálló út átadás-átvételének napjáig az üzemeltetési kötelezettség teljes időszakára. Földutak esetén legalább évente, kőszórás esetén legalább három évente, kőágyazat kialakítása esetén legalább öt évente köteles az ügyfél elvégezni a fenntartási munkákat.
A rendelet alapján nyújtható támogatás keretösszege 10 793 308 eurónak megfelelő forintösszeg, de legfeljebb 3,0 milliárd forint. A jóváhagyható támogatás összege támogatási kérelmenként legfeljebb 215 866 eurónak megfelelő forintösszeg, a támogatás mértéke az elszámolható kiadások 75%-a.
Nem támogatható az a támogatási kérelem, amelyben a jóváhagyható támogatás összege nem éri el a 4000 eurónak megfelelő forintösszeget.
A jóváhagyott elszámolható kiadások mértéke nem haladhatja meg, az ÉNGY-ben szereplő tételekre vonatkozóan az ÉNGY szerinti referenciaárat. A jogcím keretében ÉNGY-ben nem szereplő tétel nem számolható el. A jogcím keretében a saját munkavégzés nem támogatható.
A támogatási kérelmet 2012. január 1. és 2012. január 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, az MVH által rendszeresített, a honlapján közzétett formanyomtatványon. A támogatási kérelem benyújtási időszakot követően hiánypótlásnak helye nincs.
A támogatási kérelemhez mellékelni kell
a) a pénzügyi tervet az MVH által rendszeresített formanyomtatványon,
b) engedélyköteles beruházás esetén a záradékolt műszaki tervdokumentáció hiteles másolatát, amely tartalmazza a felmért és tervezett forgalmi adatokat, a helyszínrajzot és egyéb műszaki rajzokat, (földhivatali térképmásolat 1:4000, részletes helyszínrajz 1:500, kereszt-szelvények), valamint a tervező nyilatkozatát, amely szerint a stabilizált út terve az e-UT 03.01.13. 18. Mezőgazdasági utak tervezési előírása szerint készült,
c) az érintett önkormányzat képviselő-testületének a beruházás megvalósításáról szóló határozatának a kivonatát,
d) építési engedély köteles beruházás esetén a jogerős építési engedély hiteles másolatát, valamint vízi létesítményhez történő csatlakozás esetén a létesítési vízjogi engedély hiteles másolatát,
e) nem építési engedélyköteles beruházás esetén az eljáró hatóság nyilatkozatát, mely szerint a fejlesztés nem engedélyköteles, továbbá a 4. mellékletben meghatározott minimális adattartalommal rendelkező terv hiteles másolatát,
f) a termőföld más célú hasznosításának engedélyezéséről szóló jogerős ingatlanügyi hatósági határozatot, ha a támogatási kérelem alapját képező mezőgazdasági út kialakítása, szélesítése termőföld igénybevételével valósulna meg,
g) védett természeti területen vagy Natura 2000 területen történő megvalósítás esetén a területileg illetékes természetvédelmi hatóság engedélyének hiteles másolatát,
h) a tervező nyilatkozatát, amely szerint a stabilizált út terve az e-UT 03.01.13. 18. Mezőgazdasági utak tervezési előírása szerint készült,
i) a számozott közút fenntartójának igazolását arra vonatkozóan, hogy a támogatással megvalósítani tervezett mezőgazdasági út egyik végpontján közvetlenül vagy közvetetten (legfeljebb egy – folyamatos, akár több helyrajzi számon nyilvántartott – szilárd burkolatú úton keresztül) számozott közúthoz kapcsolódik,
j) nem saját területen megvalósuló beruházás esetén a 2. melléklet szerinti hozzájáruló nyilatkozatot.
A rendelet alapján egy ügyfél egy támogatási kérelem benyújtási időszakban egy támogatási kérelmet nyújthat be.
A támogatási kérelemben szereplő tevékenységek a támogatási kérelem befogadását megelőzően nem kezdhetők meg.
A támogatási kérelmet az MVH az e rendeletben meghatározott feltételek szerint bírálja el, határozatát pedig a 1. mellékletben meghatározott pontrendszer és az abban meghatározott dokumentumok, adatok alapján végzett értékeléssel és rangsor állításával hozza meg.


Összeállította: Agócs Bernadett – ÚMVP tanácsadó
Tel: 30/ 298-2322
E-mail:agocs.bernadett@agrarkamara.hu