WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3190514
Ma: 599 Tegnap: 1074 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:7
 

Tartózkodási hely: Településünkről / Ökoturizmus / Baracsi-kaszálók

Baracsi-kaszálók
date 2016-07-26

Helyi jelentőségű védett terület

Kiskunsági Nemzeti Park területe

A mintegy nyolcvanhektáros terület a rekettyefüzes, keményfás ligeterdőkkel tarkított láprétek, valamint a homokbuckás, homoki gyepes élőhelyek átmeneti zónája, így a mélyebb fekvésű, kiszáradó láprétekre jellemző orchideák és a nyílt homoki gyepek növényfajai itt egymás mellett fordulnak elő.

A homokkal fedett részeken a számos zuzmó- és mohafajon kívül néhány gombával is találkozhatunk. Utóbbiak egyik érdekes képviselője a csak néhány centiméter nagyságú nyeles pöfeteg, amelynek lisztszerű spóráját a pusztai szél hordja szét a gömb alakú termőtest tetejének felrepedését követően.

Míg a galagonyásokban és bokrosokban a sokféle énekesmadarat, addig a nyílt homokfelszíneken - főleg ott, ahol sok a talajlakó hangya - a hangyalesők tölcséreit figyelhetjük meg.

Kedvező csapadékviszonyok esetén - elsősorban tavasszal - a kaszálók hosszabb időre tocsogóssá válnak, ilyenkor a vonuló partimadarak nagy csapatai - táplálék után kutató bíbicek, nagy godák, cankók - lepik el a rétet.

Bár a területre viszonylag nehéz rábukkanni, a Kunbaracs környékén járóknak mindenképpen érdemes egy sétát tenni itt, ahol a hamisítatlan kiskunsági táj sajátos hangulatában gyönyörködhetnek.

Az ex lege védett Baracsi-kaszálók helyi jelentőségű természetvédelmi terület egyben a Natura 2000 hálózat része is.

koordináták: 47.007785

                       19.326823

Baracsi-kaszálók

 

Baracsi-kaszálók

mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) 

Baracsi-kaszálók

szibériai nőszirom (Iris sibirica)