WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3237364
Ma: 1223 Tegnap: 1810 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:11
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2022 archív) / LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS
date 2022-10-25
Tisztelt Lakosság!

Az ősz beköszöntével elindult a fűtési szezon. Ebben az időszakban a légköri szmog kialakulásához  jelentős mértékben hozzájárul a lakosság, a fűtés során kibocsátott füst légszennyező komponenseivel.
A helyes fűtési mód használatával csökkenthetjük az egészségtelen légszennyező anyagok kibocsátását,valamint tágabb  értelemben saját környezetünkben is tehetünk a globális felmelegedés ellen.
Sokat hallunk a légszennyezés csökkentésének fontosságáról a vezető országok szintjén is. Nem is gondolunk bele, hogy ezt mindenki a saját „kis országában”, otthon is nagyban elő tudja segíteni.
Napjainkban nagyon sokféle műanyagot használunk, mely jelen van a ruháinkban, a használati és berendezési tárgyainkban, építőanyagokban és a csomagoló anyagokban. Ennek következtében a műanyag zacskók, eldobható műanyag palackok képezik a háztartási hulladék egy részét.
A műanyagok lassan bomlanak le a természetben, ha pedig elégetjük őket, szennyezik a levegőt és károsíthatják az egészségünket.
Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a háznál tartott állatok levágásából származó állati maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek. Azok megsemmisítése speciális kezelést igényel. Sem a háztartási hulladékban való elhelyezése, végképp az eltüzelése nem megengedett környezetszennyező hatása miatt.

Nem csak az szennyezi a levegőt, ami „büdös”.
 A káros anyagok egy része érzékszerveink által nem észlelhetők.
Ezek miatt a levegőtisztaság fenntartása mindannyiunk felelőssége, a szemét túlzott összegyűjtésével, elégetésével globálisan is kárt okozunk, de a szűk környezetünk (községünk, utcáink lakói, családtagjaink) egészségére hatunk leginkább negatívan. A saját és gyermekeink egészségére  is!
Ezért nyomatékosan szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a levegő védelméről szóló jogszabály szerint tilos a légszennyezés, a levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz. A hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése - a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével - tilos. A kerti hulladék égetése helyett is, inkább komposztálják a növényi hulladékot.

A területi környezetvédelmi hatóság vagy a járási környezetvédelmi hatóság – mely Kunbaracs vonatkozásában a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya (6000 Kecskemét, Bajcsy-zsilinszky krt.2.)) - a levegővédelmi követelményt megsértőkre levegőtisztaság-védelmi bírságot szab ki, mely akár 300.000 Ft összeg is lehet. A bírság kiszabására már volt példa Kunbaracson is!
A jogerősen kiszabott és meg nem fizetett levegőtisztaság-védelmi bírság ráadásul adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Amennyiben ilyen jellegű levegőszennyezést tapasztalnak településünkön, akkor értesítsék a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát.

Ügyfélszolgálat telefonszáma:
76/795-860
Központi telefonszám:
76/795-870
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő-Péntek: 8:30-11:30
Készenléti telefonszám: 70/503-9490