WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3239444
Ma: 950 Tegnap: 2353 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:3
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2011 archív) / Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés
date 2011-03-01

Településünkön 2011. március 1-től indul a szelektív hulladékgyűjtés

(Először március 17-én szállítja el a szelektíven gyűjtött hulladékot a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.)

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a háztartásunkban keletkező, a már felesleges, de hasznosítható anyagokat (papír, műanyag, üveg, fém, italos karton, komposztálható szerves hulladék, egyéb hulladék) külön gyűjtjük, és megfelelő módon adjuk tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra.
Célja: értékes másodnyersanyagok (pl. műanyag, papír, üveg, fém) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a Föld véges nyersanyag készletének kímélése, a lerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.
A szelektív hulladékgyűjtésben való részvétel nem kötelező, azonban kérjük, ne tegyék tönkre a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevő lelkiismeretes emberek munkáját!
A szelektív gyűjtés típusai
Gyűjtőszigetes gyűjtés
A szelektív gyűjtés ezen típusa a forgalmasabb közterületeken elhelyezett úgynevezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek segítségével valósul meg. Ezek a gyűjtőszigetek a papír, műanyag, üveg, fém és italos karton csomagolóanyagok elkülönített gyűjtésére szolgálnak, melyek folyamatosan rendelkezésre állnak a lakosság részére. A konténereken található matricák hasznos információval szolgálnak a gyűjtőszigetek helyes használatával kapcsolatosan. A mi településünkön a piactéren ( Zrínyi utca) található a gyűjtősziget.

FONTOS: A gyűjtőszigeteken összegyűjtött hulladékokat – az üveg csomagolási hulladékok kivételével - a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai egy szelektív gyűjtőjárműbe gyűjtik be. Az így begyűjtött hasznosítható hulladékokat a válogatóműben előkezelik, mely az újrahasznosítás alapfeltétele. A gyűjtőszigeteken gyűjthető hulladékok körét, helyes elhelyezési módját a Hírlevél további oldalán található összefoglaló táblázat mutatja be! Figyelem! A szelektív gyűjtőszigetek konténereiben található hulladékok a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. tulajdonát képezik!
Házhoz menő gyűjtés
A házhoz menő gyűjtést hazánkban egyelőre csak néhány településen alkalmazzák. Örömmel tudatjuk, hogy a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. 2011. évtől házhoz menő szelektív gyűjtést vezet be településünkön. Ezzel a leghatékonyabb, legkényelmesebb megoldást kínálják a háztartásunkban keletkező újrahasznosítható és komposztálható hulladékok elhelyezésére. A gyűjthető hulladékokkal kapcsolatos összefoglaló táblázat a Hírlevél további oldalán olvasható!
Újrahasznosítható hulladékok gyűjtése
A településen lakóknak csak annyit kell tenniük, hogy a szelektíven gyűjtött újrahasznosítható hulladékokat a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. által térítésmentesen rendelkezésre bocsátott sárga színű zsákban gyűjtik és kirakják az ingatlanuk elé. A zsákok begyűjtési napjait tartalmazó táblázat a hírlevél további oldalán olvasható!
Komposztálható hulladékok gyűjtése
A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a fentiek mellett bevezeti a háztartásokban keletkező növényi eredetű, természetes úton lebomló hulladékok (pl. fűkaszálék, ágnyesedék, falevél) elkülönített gyűjtését is.
Gyűjtési időszak: április 15–től november 15-ig tart. A begyűjtési napokat tartalmazó táblázat a hírlevél további oldalán olvasható!
TEENDŐ: A levágott füvet és egyéb lágyszárú növényeket a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. által térítésmentesen rendelkezésre bocsátott zöld színű zsákban, az ágnyesedéket max. 70 cm hosszú kötegekben összekötve, a zöld zsákban vagy mellette, főtt ételmaradék és egyéb hulladék nélkül helyezzük ki az ingatlanunk elé, közterületet nem szennyező módon.
Zsákok átvételének módja
A Hírlevéllel együtt a háztartások postaládájába 1 db sárga és 1 db zöld színű, Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. felirattal és gyűjtési útmutatóval ellátott zsákokat helyeznek el a Társaság dolgozói. Ezt követően nekünk nincs más teendőnk, mint a háztartásunkban a megfelelő zsákban összegyűjtött hulladékokat kihelyezni a következő oldalakon meghirdetett napokon. A mindenkori begyűjtést követően a Kft. munkatársai cserezsákot helyeznek el a postaládában. Amennyiben a cserezsák kevésnek bizonyul, az újrahasznosítható és komposztálható hulladékokat bármilyen más áttetsző műanyag zsákban is kihelyezhetjük!
Begyűjtés módja (újrahasznosítható, komposztálható hulladékok)
A sárga (újrahasznosítható hulladék) és a zöld színű (komposztálható hulladék) zsákokat a gyűjtési napokon 7:00-ig szíveskedjenek kihelyezni, mert a hulladékgyűjtő gépjármű elhaladása után a később kihelyezett zsákokat nem áll módjukban elszállítani! Kérjük, a gyűjtőzsákokban csak az összefoglaló táblázatban felsorolt hulladékfajtákat, és az ott előírt módon gyűjtsünk! Amennyiben a zsákba háztartási vegyes hulladék, lom hulladék, üveg hulladék illetve nem megfelelő típusú hulladék vagy a gyűjthető hulladék szennyezetten kerül bele a Társaság jogosult megtagadni annak elszállítását!

Szelektív hírlevél 2011. tavasz