WWW.KUNBARACS.HU

Kunbaracs Község hivatalos honlapja

Kunbaracs
 

 

 

Turisztikai kisfilm Kunbaracsról
 

Telepũlési értéktár

Telepũlési értéktár
 

Kpeslap
 

 

 

Helyi Esélyegyenlõségi Program
 

Látogatók
Összes: 3245125
Ma: 641 Tegnap: 1954 
Számláló indítva: 2010.12.01.
Online:5
 

Tartózkodási hely: Híreink / - (2015 archív) / Kiskertkultúra visszatanítása a Homokhátságon

Kiskertkultúra visszatanítása a Homokhátságon
date 2015-01-15

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája weblapján  jelent meg. Megtekintés

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának szervezésében, a Felső-Kiskunsági Homokhátság  településén, Kunbaracson elindult programról.

"A Duna-Tisza közén található Homokhátság az utóbbi években tapasztalható klímaváltozás miatt bekövetkező szárazság folytán egyre többször került a figyelem középpontjába. A hírek először a mindinkább fokozódó vízhiányról, a talaj kiszáradásáról és az egyre súlyosbodó mezőgazdasági helyzetről, ebből adódóan pedig az életkörülmények romlásáról, a faluközösségek felbomlásáról, az elvándorlásról szóltak.

A különböző szakterületek képviselőinek összefogása, a közös munka nyomán azonban egyre többször hallhatunk olyan kezdeményezésekről, amelyek a megváltozott körülményekhez való sikeres alkalmazkodásról szólnak.

A hagyományos életforma helyébe új megoldások lépnek, a közösségek is a megváltozott körülmények között keresik a helyüket.
Erre a közösségformálásra ad kiváló lehetőséget egy, a hagyományokból építkező, a korszerű tudást alkalmazó és a Homokhátság adottságait figyelembe vevő kezdeményezés, amely úgy teremt helyben hasznosítható értéket, hogy közben az egészség- és környezettudatos életmódra is nevel.

Ez pedig nem más, mint a kiskerti gazdálkodásra alkalmas növényekből álló kertek kialakítása és művelése helyi közösségek segítségével.
Az elsőként Kunbaracs településen indított programban, az önkormányzati területen, a polgármesteri hivatal és a közösségi ház közötti területen alakították ki a kiskertet, majd a talaj előkészítése és a növényültetés következett.

A programban kertészmérnök-, biotermesztő- és gyógynövénytermesztő szakemberek ismertetik a kiskertben termesztett növények felhasználási módját, akár otthoni használatra, akár települési szinten (óvodában, iskolában).
Szerző: Berei Andrea "